המדריך הישראלי להפרעות שינה » אינסומניה
אינסומניה
חיפשת מידע מקצועי בנושא אינסומניה?
המדריך הבא נכתב במיוחד עבורך.
מה זה אינסומניה?
המילה אינסומניה (Insomnia) נגזרת מלטינית, כאשר "Somnus" היא "שינה" ו-"In" היא קידומת המציינת שלילה, כלומר אי-שינה.
מדובר בהפרעה המתבטאת באיכות השינה, כמו גם באורך וברציפות שלה. הסובלים מאינסומניה יתלוננו על שינה לקויה במגוון אספקטים.
התופעה רווחת מאוד בעולם המערבי וכמעט שליש מהמבוגרים בעולם חווים אותה בצורה זו או אחרת, באופן זמני או כרוני.
תסמינים של אינסומניה
* התקשות להירדם למרות עייפות משמעותית – לעיתים קרובות מאופיין במצבים של חרדה, לחץ או אי שקט נפשי.
* יקיצה מוקדמת – לרוב מאופיין אצל מי שסובל מדיכאון.
* התעוררויות רבות במהלך השינה – לרוב מאופיין אצל מי שסובלים מסיוטי לילה ואצל הסובלים מהפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD).
אם ברצונך לוודא האם תסמינים דומים/ אחרים/ ספציפיים לך רלוונטיים לתופעה, יש לבצע אבחון אינסומניה אצל רופא בתחום וייתכן שישלח אותך למעבדת שינה כדי לבדוק זאת לעומק ולהמליץ על טיפול מתאים.
אינסומניה כרונית - אבחון
ההגדרה של אינסומניה כרונית היא כל מי שסובל מאחד או יותר מהתסמינים שצוינו במשך יותר משלושה חודשים, גם אם הם לא בהכרח חוזרים על עצמם מדי לילה בלילה, אך לפחות שלושה לילות בשבוע.
כמו כל הפרעה כרונית, אינסומניה חריפה עלולה להשפיע רבות על איכות החיים ולפגוע בה.
השלכות והשפעות של אינסומניה על איכות החיים
ההשלכות הישירות של אינסומניה קשה יהיו כמובן עייפות קשה ומצב רוח ירוד, אך גם ירידה בזיכרון וביכולות הריכוז וכתוצאה מכך בעיות במערכות יחסים בין-אישיות ותפקוד שאינו מיטבי לאורך היום ובעבודה.
בפן הבריאותי, אינסומניה ממושכת עלולה להוביל להתפתחות של דלקות ומחלות שונות.
לדוגמה, חלבון בשם Interleukin 6 המופרש מתאי דם לבנים הידועים בחשיבותם בתפקוד המערכת החיסונית, מופרש בעיקר בלילה, כך שנמצא כי מי שלא ישן מספיק לאורך הלילה הוא בעל סיכוי גבוה יותר לסבול מדלקות שונות וכן ממחלות לב וכלי דם.
כמו כן, מחקרים אחרים הראו כי מחלת הסוכרת (שיש לה גם רכיב גנטי) עלולה להתפתח בשל קושי הגוף להתמודד עם רמות הסוכר בדם – עקב חוסר בשינה המשולב עם פעילות גופנית מועטת ואכילת יתר.
מלבד הפגיעה האישית באיכות החיים וכן הפגיעה בבריאות, לנדודי שינה ממושכים יש גם השלכות כלכליות – אם באובדן של ימי עבודה ואם בצריכה מוגברת של תרופות.
טיפול באינסומניה
לאינסומניה דרכי טיפול רבות ומגוונות הנובעות בעיקרן מהגורם להפרעה.
יש מי שיפתחו נדודי שינה בשל סיטואציה זמנית, למשל כמה חודשים של עבודה קשה עלולים להוביל למתח מתגבר שישפיע על שינה לא טובה, או לאורך תקופת ההיריון – גם היא של כמה חודשים בלבד.
עד שהסיטואציה הזמנית לא תיפתר, כך גם השינה תופרע שוב ושוב. זה תקף גם למי שנדודי השינה שלהם ייגרמו בשל סביבה לא מתאימה – למשל מעבר לדירה חדשה ורועשת, הרעה בתנאי השינה כמו לינה בחדר עם אנשים נוספים בזמן השירות הצבאי וכן הלאה.
במקרה זה, אף שניתן לקבל טיפול תרופתי באופן זמני עד שיהיה ניתן להחזיר את תנאי הסביבה למצבם הקודם, ניתן יהיה גם לסגל דרכי חשיבה חדשות הנוגעות לשינה (כפי שעושים בטיפולי CBT), או להיטיב ככל האפשר את הסביבה – למשל לדאוג לתריסים או איטום מיטבי מפני רעש, או לארגן מצעים מהבית כדי ליצור נוחות מרבית.
לעומת זאת, יש מי שסובלים מנדודי שינה באופן כרוני בשל פגיעה עמוקה יותר, לעיתים כזאת שאינה ניתנת לשינוי בקלות – כמו הפרעות כרוניות של דיכאון וחרדה או של פוסט טראומה.
כמו כן, יש מי שסובלים מנדודי שינה לאורך שנים רבות והפתרונות ה"קלים" של שינוי הסביבה או נטילת תרופות אינם משפיעים עליהם לאורך זמן או בצורה טובה דיה.
במקרה זה, טיפול יעיל לאינסומניה ברוב הפעמים יהיה טיפול CBT לשינוי תודעה והתנהגות הנוגעת לשינה. על בסיס מחקרים, זהו הטיפול האפקטיבי לטווח רחוק משום שהוא דוגל בהסתגלות מעמיקה וברכישת הרגלים ההופכים לשגרה, זאת בניגוד למאפיינים סביבתיים שבהם לא תמיד ניתן לשלוט, או בטיפול תרופתי אשר עלול לעורר התמכרות ובדרך כלל תוך מספר חודשים הגוף מתרגל לחומרים הפעילים כך שהם כבר לא משפיעים עליו.
רוצים לקרוא עוד? הרחבה בנושא שיטות טיפול מודרניות באינסומניה ופירוט שלהן תוכלו למצוא בעמוד טיפול בהפרעות שינה במדריך הישראלי להפרעות שינה.