המדריך הישראלי להפרעות שינה » כדורי שינה
כדורי שינה
חיפשת מידע מקצועי בנושא סוגים ותופעות לוואי של כדורי שינה?
המדריך הבא נכתב במיוחד עבורך.
סוגי כדורי שינה והשפעות הצריכה שלהם
שינה היא צורך בסיסי שמאפשר לבני האדם לתפקד. מי ששנתו טובה ורצופה רואה בכך דבר מובן מאליו, אך אנשים שחווים קשיי שינה באופן קבוע לפעמים צריכים להיעזר בתרופות מרשם כדי להצליח לתפקד.
ישנם סוגים רבים של בעיות שינה בגילים שונים, ולאורך זמן חוסר שינה יכול להשפיע על התפקוד, על הבריאות ועל איכות החיים. אדם שאינו ישן היטב מתקשה ללמוד, לעבוד, לנהוג ולהתרכז. הוא עלול להיות עצבני, חסר סבלנות, לעשות טעויות ולהתקשות בפתרון בעיות.
כל מה שחשוב לדעת על תרופות לטיפול בבעיות שינה
השינה היא צורך טבעי אף על פי שיש אנשים המתקשים להשיג אותו ללא עזרה. יש מגוון של הפרעות שינה: יש אנשים שאינם מצליחים להירדם, יש אנשים שמתעוררים מוקדם מדי ולא ישנים מספיק, יש כאלה שהשינה שלהם אינה רצופה ויש מי שמתעורר באמצע הלילה וחווה נדודי שינה.
לכולנו יש לילות כאלה מפעם לפעם, עניינים שמטרידים אותנו או בעיה גופנית או רפואית וביום המחרת אנו מושפעים מהלילה הקשה. אם התופעה הזאת מתרחשת לעיתים קרובות או באופן קבוע, זה עלול לשבש את שגרת החיים ומצריך טיפול.
כדורי שינה ניתנים על ידי רופא כדי לאפשר שינה רצופה והדרך לרכוש אותם היא באמצעות מרשם בלבד. תרופות מסוג זה עלולות להיות ממכרות, ולכן זמן הצריכה שלהן מוגבל כדי למנוע מהגוף לפתח תלות ולצורך להעלות את המינון כדי להגיע לאותה השפעה.
סכנת התמכרות לכדורי שינה
תרופות המסייעות לשינה ניתנות לצורך נקודתי ובאופן זמני כדי לסייע במקרים שהשינה משתבשת, במקרים של בעיה רפואית, במצבים שבהם יש חוסר שינה קיצוני כתוצאה מטיסות ארוכות ועוד. חוסר שינה הוא בעיה בריאותית, ולפעמים יש צורך חשוב יותר לטפל בכך, גם אם זה מצריך נטילת כדורי שינה ממכרים.
נטילת כדורי שינה מתחילה בכמות קטנה ולתקופה קצרה, אך עם הזמן יש חשש להפסיק את התרופות ולחזור לאותן בעיות וזמן השימוש מתארך. קשה לוותר על שינה רצופה וטובה וכדי להשיג אותה עם הזמן צריך להעלות את המינון ומשם ההתמכרות כבר מעבר לפינה.
תופעה שכיחה של שימוש עודף בכדורי שינה
כדורי שינה הם תרופות, ואנשים רבים אינם רואים את הבעיה בשימוש בכדורים הניתנים באופן חוקי על ידי רופא. השימוש העודף שהופך להתמכרות הוא תופעה רחבה מאוד בשנים האחרונות, ויש לא מעט הנזקקים לגמילה כדי להפסיק את השימוש בכדורי שינה.
החיים שלנו מלאי אתגרים, דאגות, חרדות, מתח נפשי וקשיים, שלפעמים גורמים לחוסר שינה שמגביר את הבעיה ומוסיף עליה קשיים. עם זאת, השימוש בכדורי שינה עלול לגרור גם קושי להצליח להירדם ללא עזרה, והיכולת להפסיק את השימוש לבד הופכת למאתגרת.
נהוג לחשוב שחומרים ממכרים הם אלכוהול, ניקוטין, סמים והתנהגויות כמו הימורים ועוד, אבל גם נטילת כדורים במרשם רופא יכולה להוביל לחוסר יכולת להפסיק ולשימוש הגורם להתמכרות.
מה הופך כדורי שינה לממכרים?
כדורי השינה הנפוצים לצורך טיפול בהפרעות שינה ובחרדה כוללים בנזודיאזפינים, ביניהם: לורזפאם, קלונאזפאם, אוקסאזפאם (ואבן), טמזפאם, דיאזפאם (ואליום) ועוד. חומרים הנקשרים לרצפטורים במערכת העצבים ובמוח וגורמים להפרשת חומר הקרוי GABA, המוביל לעייפות ולשינה. סוג זה נחשב לכדורי שינה חזקים שמשך השפעתם ארוך וניתן גם לעשות שימוש בשחרור מושהה לזמן השפעה ארוך יותר.
הסכנה בתרופות שינה אלה היא בתופעות הלוואי של התמכרות והחמרת הפרעות השינה במקרה של הפסקה פתאומית שלהן.
מלבד הכדורים הניתנים למבוגרים, ישנם כדורי שינה לא ממכרים, וביניהם כדורי שינה טבעיים הניתנים ללא מרשם, גם כאלה הניתנים לילדים, למשל כדורים העשויים מצמחים שונים. מלטונין הוא טיפול טבעי, אם כי בישראל נדרש מרשם רופא כדי לרכוש אותו. מלטונין הוא הורמון אשר מווסת ומסנכרן את השעון הביולוגי האחראי על שינה וערות, ויש הנוטלים אותו באופן נקודתי כדי להימנע מג'ט לג (יעפת).
תופעות לוואי נפוצות של כדורי שינה
לתרופות שונות יכולות להיות תופעות לוואי שכדאי לדעת עליהן, כך גם לתרופות שינה:
* רעד
* כאבי ראש
* כאבי בטן
* עקצוץ ברגליים או בידיים
* בעיות במערכת העיכול
* יובש בפה
* תיאבון מוגבר או חוסר תיאבון
* עייפות במהלך היום
* בעיות זיכרון וריכוז
* חלומות מוזרים
* סחרחורת
* חולשה
* צרבת
הדור החדש של כדורי השינה
כדורי הדור החדש מקבוצת ה-Z כוללים את התרופות שאינן משתייכות לקבוצת הבנזודיאזפינים, בהן נוקטורנו, זלפלון, זודורם שהשפעתם דומה אך יש פחות מגבלות בשימוש ארוך טווח.
בכל מקרה של הפסקת כדורי שינה יש לבצע זאת בליווי רפואי ובהדרגה כדי לצמצם את תופעות הגמילה. לעיתים יש צורך בתרופות כדי לסייע לגמילה ולמתן את ההשפעה הנפשית על המטופל.
טיפול חלופי להפרעות שינה ללא תרופות מרשם
ישנם טיפולים המיועדים לסייע בהפרעות שינה וחרדות שאינם כוללים כדורי שינה כמו צמחי מרפא, מדיטציה, דמיון מודרך, שינוי תזונתי והתנהגותי או טיפול רגשי.
טיפול פסיכותרפי קוגניטיבי התנהגותי (CBT) יעיל במקרים של חרדות, התמכרויות וקשיים רגשיים שונים ונמצא יעיל בטיפול בהפרעות שינה. בטיפול זה מנסים להבין את הסיבות לקשיי השינה, לאמץ דרכים יעילות להתמודדות ולתרגל אותן.