חוסר שינה

חיפשת מידע מקצועי בנושא חוסר שינה?
המדריך הבא נכתב במיוחד עבורך.

חוסר שינה איור

איך מאופיין חוסר שינה?

מחסור בשינה, כשמו כן הוא, מתאפיין במיעוט שינה הן מבחינת כמות מספרית – כלומר כמות שעות מועטה של שינה לעומת הכמות המומלצת באותו גיל, והן מבחינת איכות – כלומר שינה "קלה" או לא רציפה לאורך הלילה.

תסמינים של חוסר שינה (מלבד סך שעות שינה מתחת למכסה המומלצת ביום), הם:

* עייפות לאורך שעות הערות – חולשה, ישנוניות, פיהוקים ועוד
* קושי להתרכז ולהתמקד – כולל גם ירידה בזמן התגובה וביכולת הלמידה
* קושי בביצוע מטלות מרובות או מורכבות

תופעות לוואי של חוסר שעות שינה עשויות להיות קלות כשמדובר בפעולות שמבצעים בעבודה או בתקשורת מול אנשים, אך בפעילויות אחרות מדובר ממש בסכנת חיים, כמו למשל בנהיגה.

במחקר שביצע הארגון האמריקאי לרפואת השינה נמצא כי 20% מכלל התאונות הקשות נגרמות בשל עייפות של אחד הנהגים המעורבים בתאונה.

חוסר שינה כרוני - השפעות

בזמן שרובנו חווים חוסר בשעות שינה במקרים בודדים או אפילו לאורך תקופות קצרות, למשל בזמן השירות הצבאי או לימודים אקדמיים, קיימים מי שסובלים מהפרעת שינה של מחסור כרוני בשעות השינה.

מדובר במצב חמור יותר המתבטא בכמות קטנה באופן חריג של שעות שינה, ברציפות התופעה וכן במשך שלה לטווח ארוך.

לדוגמה, אם מומלץ למבוגרים לישון כ-8 שעות מדי לילה, אדם הישן במשך 4 שעות בלילה במשך 3 פעמים בשבוע ולאורך יותר מחודשיים, למעשה סובל מחוסר שינה כרוני שהשלכותיו חמורות בהרבה ממחסור שינה "רגיל".

השפעות חוסר שינה מתמשך עלולות לגרום להאטה בפעילות המוחית, לפגיעה בתפקוד המערכת החיסונית, לקושי בוויסות תקין של משקל הגוף, לנזקים ביכולת הלמידה והזיכרון ואף לעליית הסיכון להתפתחות מחלות כגון סוכרת, דמנציה, מחלות סרטן וכן מחלות לב.

סיבות לחוסר שינה

חוסר שינה בלילה, זמני או כרוני, עלול להיגרם בשל מגוון סיבות:

* לחץ נפשי בתקופה מתוחה – למשל לאחר פרידה, בזמן חודשי מבחנים עמוסים ועוד
* בעקבות מקרה טראומטי – למשל פטירה של אדם אהוב, פגיעה מינית ועוד
* הפרעת נפש כרונית – למשל פוסט טראומה (PTSD), דיכאון, חרדה, סכיזופרניה ועוד
* דום נשימה בשינה – מצב בריאותי שבו לא מגיע די חמצן למוח בזמן השינה כך שהגוף מתעורר במהלך הלילה

מכיוון שהסימפטומים לחוסר שינה מכל סוג עשויים להיראות זהים, יש לבדוק באופן מקצועי את הסיבה לחוסר השינה כדי לדעת כיצד לטפל בה.

גורמים מקצועיים המומחים בתחום יוכלו להפנות לביצוע בדיקת MSLT – מבחן שינה המזהה סיבות שונות לחוסר בשינה, זאת במטרה למצוא פתרון שורשי לבעיה.

חוסר שינה תמונה

חוסר שינה בלילה - השלכות ותופעות לוואי

האם חוסר שינה מסוכן? חשוב להבין כי תהליכי התפתחות רבים של גוף האדם מתבצעים באופן תקין בזכות השינה:

* התפתחות פיזית – בזמן השינה מופרש הורמון גדילה והורמון האחראי על תחושת השובע, וכן מתבצע ויסות של תהליכים מטבוליים בגוף. כך השינה משפיעה על גובה ועל משקל – ומספר מחקרים אף מצאו קשר בין מחסור בשינה אצל ילדים ובין השמנת יתר אצלם.

* התפתחות שכלית (קוגניטיבית) – בזמן השינה הגוף "נח" ומאפשר למוח לעבד את אירועי היום ולהפוך את הזיכרונות קצרי הטווח לזיכרונות ארוכי טווח. מחקרים רבים הראו עד כמה חשובה השינה בהיבטי הלמידה והזיכרון.

* התפתחות נפשית – חוסר בשעות שינה מביא לעייפות ולקושי בעיבוד רגשי של סיטואציות וכן בתגובה אליהם. עייפות קיצונית עלולה להוביל לעצבנות, תוקפנות, מצב רוח לא יציב וקושי בקשב ובריכוז – מאפיינים שמקשים ביצירת תקשורת סדירה עם הסביבה.

חוסר שינה מתמשך - פתרונות

ישנן דרכי טיפול מגוונות, תרופתיות ואלטרנטיביות, כדי לנטרל השפעות של חוסר שינה ולהחזיר לסדרה את איכות החיים שניזוקה.

אחת מדרכי הטיפול המובילות היא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) אשר נועד לייצר שגרת שינה בריאה – רציפה מבחינת איכותה וארוכה מבחינת כמות שעות השינה ללילה.

פתרון אחר עשוי להיות טיפול תרופתי או ניתוחי, למשל במקרה של דום נשימה בשינה – כך שהמוח יקבל מספיק חמצן לאורך הלילה ולא יצטרך "להעיר" את הגוף כל כמה שעות כדי לוודא שיקבל חמצן ויוכל להמשיך לתפקד.

כאמור, כדי להתאים את הפתרון האולטימטיבי וליהנות משינה מלאה ומספקת, יש לבדוק קודם לכן את הגורמים לחוסר השינה עם גורם מקצועי.

מעניין אותך להכיר דרכי טיפול למצבים שונים של חוסר בשינה? כל המידע מחכה לך בעמוד טיפול בהפרעות שינה במדריך הישראלי להפרעות שינה.

רוצה לקרוא עוד על שיטות טיפול בחוסר שינה?
מידע נוסף מחכה לך כאן >>