שיתוק שינה

חיפשת מידע מקצועי בנושא התמודדות עם שיתוק שינה?
המדריך הבא נכתב במיוחד עבורך.

שיתוק שינה איור

תופעת שיתוק שינה - מאפיינים מרכזיים

השינה היא חלק חשוב בחיי האדם, היא נחוצה לתפקוד התקין שלו, לאנרגיה לבצע את מטלות היום־יום, להתפתחותו, לבריאותו הגופנית והנפשית. האדם מבלה כשליש מחייו בשינה, ואם השינה אינה טובה או מספיקה הדבר עלול להשפיע על יכולות התפקוד שלו. אם ישנן הפרעות שינה באופן קבוע או לעיתים קרובות, זה יכול לפגוע משמעותית באיכות החיים ואף לגרום לתחלואה ולסכנה.

בעידן המודרני, כשאנו חשופים לגירויים רבים, למסכים ולדאגות, יש אנשים רבים הסובלים משינה לא רצופה, שינה קלה וקשיי הירדמות. אדם שאינו ישן היטב עלול להיות עצבני יותר, חסר סבלנות, יכולת העבודה, הלימודים והנהיגה שלו נפגעת והוא עלול לעשות יותר טעויות. יש סוגים רבים של הפרעות שינה, ולא לכולם ניתן למצוא את הסיבה, אך חשוב לנסות להבין את הגורמים ולשפר את איכות השינה.

השינה היא הדרך שבה אנו מאפשרים לגוף לנוח, להרפות, לצבור כוחות. בדרך כלל אנו חולמים במהלך השינה, בין אם אלה חלומות נעימים יותר או פחות, בין אם אנו זוכרים אותם ובין אם לא, אך ברגע ההתעוררות יש הפרדה מוחלטת בין השינה לערות. ישנם מצבים שבהם אנו מתעוררים אך הגוף עדיין מצוי במצב של שינה ולא מתפקד. מצב זה קרוי "שיתוק שינה", והוא יכול להיות מפחיד למי שחווה אותו ואינו מבין מה קורה לו.

מה זה שיתוק שינה וכמה זמן הוא נמשך?

שיתוק שינה (Sleep Paralysis) היא תופעה שכיחה באוכלוסייה, בדרך כלל בקרב גברים ונשים בגילאי ה־20 וה־30, ולפי נתוני ארגון הבריאות האמריקאי, רבע עד מחצית מכלל האנשים חוו שיתוק שינה לפחות פעם אחת בחייהם.

שיתוק שינה מתרחק ממש לפני ההירדמות או עם ההתעוררות, בשלב שנת REM (Rapid Eye Movement), כאשר הגוף עדיין מצוי בשלב השינה והאדם אינו יכול להזיז את גופו או לדבר. בשלב זה של השינה מופיעים חלומות, ובמהלך שיתוק שינה האדם שב להכרה משנת REM אך הגוף עוד לא חזר לעצמו.

האדם מתעורר בחושך, חסר אונים, אינו יכול לדבר או לזוז – ללא ספק חוויה מפחידה. התחושה הזו יכולה לגרום לבהלה, לרעד, להזיות, לתחושת נפילה. חלק מהאנשים שחוו את התופעה מתארים הכרה מעורפלת, תחושת מחנק, ולפעמים גם הרגשה שמישהו זר נמצא בחדר.

תסמינים וסוגים עיקריים של שיתוק שינה

להלן התסמינים העיקריים שאנשים חווים במהלך שיתוק שינה:

* קושי להוציא הגה מהפה
* לחץ בחזה וקשיי נשימה
* חוסר יכולת להניע את איברי הגוף
* מודעות לסביבה והכרה מלאה
* חלומות מפחידים או הזיות

בנוסף, קיימים שני סוגים עיקריים של שיתוק שינה:

* שיתוק שינה היפנופומפי – מופיע בעת ההתעוררות.

* שיתוק שינה היפנוגוגי – מתרחש בזמן ההירדמות.

בשני המקרים שיתוק השינה אורך בדרך כלל כמה שניות עד מספר דקות.

שיתוק שינה תמונה

האם שיתוק שינה מסוכן ואיך אפשר להתמודד איתו?

שיתוק שינה עצמו אינו מהווה סכנה, ובקרב רוב האנשים הוא מתרחש לעיתים כה רחוקות כך שאין לו כל השפעה על איכות השינה ולכן גם אינו מהווה בעיה בריאותית. במקרים שבהם יש אירועים חוזרים הגורמים קשיי שינה ובמקרים בהם יש גם נרקולפסיה (נפילה לשינה פתאומית) או דום נשימה במהלך השינה, יש צורך לבדוק את הבעיה ובמקרה הצורך גם לקבל טיפול. כדי לאבחן מה התופעה הגורמת לאותם סימפטומים ולשלול מחלות, יש לפעמים צורך לבצע בדיקת שינה.

ממה נובע שיתוק שינה ואיך אפשר למנוע אותו?

הסיבות להתרחשות שיתוק שינה בקרב אנשים צעירים אינן ידועות, אם כי קיים קשר למצבי חרדה, מתח נפשי, שינה לא סדירה, חוסר שינה לאורך זמן, מאניה דפרסיה, גנטיקה, שינה על הגב ושימוש בחומרים ממכרים כמו סמים ואלכוהול. ייתכן שהתופעה קשורה גם בהפרעה במחזור תנועות העיניים בעת השינה, כיוון שהיא מתרחשת סמוך לכניסה או ליציאה משנת REM.

בנוסף ייתכן שיש קשר גם להפרעות שינה אחרות כמו אינסומניה, התכווצויות שרירים ותסמונת דום נשימה בשינה, המצריכה טיפול כיוון שהיא יכולה לגרום נזק. ביהדות יש התייחסות לתופעה ויש הרואים בכך מקור רוחני או ישות המפריעה לנפש האדם.

דרכי טיפול מומלצות בתופעת שיתוק שינה

שיתוק שינה כשלעצמו אינו מהווה בעיה ולכן גם אין לו טיפול ספציפי, אך ניתן לנסות למנוע את הסיבות העלולות לגרום לו: הקפדה על שינה מספיקה, הרגלי שינה סדירים, הימנעות משינה על הגב, הפחתת הלחץ והמתח הנפשי.

במקרים שבהם התופעה חוזרת מספר פעמים, כדאי לבצע בדיקת שינה במעבדה ולברר האם יש משהו הגורם להפרעה. במקרה שהסיבות הן חרדות שונות או פוסט טראומה, מומלץ לפנות לטיפול פסיכולוגי או לטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) כדי לטפל בבעיות העלולות להיות הסיבה להפרעות השינה.

רוצה לקרוא עוד על שיטות טיפול בשיתוק שינה?
מידע נוסף מחכה לך כאן >>